Quina és la reeducació perineal més eficaç?
Rehabilitació perineal: quin mètode em convé més?
El terme “perineu” es refereix a les dones després del part. Tot i que la reeducació perineal s’associa comunament al període postnatal, és important adonar-se que pot ser útil durant tota la vida de la dona, i també de l’home! Contràriament a la creença popular, els homes tenen perineu. És una part del sòl pelvià, i aquest conjunt de músculs s’utilitza constantment. Es contrau en riure o en posar-se dret. Amb el temps, el perineu es pot afluixar i causar problemes com ara incontinència urinària o, en casos greus, descens d’òrgans.
És important tenir cura del perineu. Com? Reforçant-ne la musculatura mitjançant la reeducació. En aquest article us expliquem detalladament els diferents mètodes disponibles. I la bona notícia és que un dels mètodes no és invasiu.
1. Reeducació del perineu a la dona
Per a què serveix el perineu ?
El perineu és una estructura complexa composta per músculs, lligaments i fàscies (teixits) que formen el sòl pelvià. Amb forma d’"hamaca", s’estén des del pubis fins al còccix.
La seva funció diària és absorbir la pressió abdominal exercida sobre el cos per mantenir en posició els òrgans de la pelvis: bufeta, recte, úter, vagina i vísceres. A diferència d’altres músculs de la nostra anatomia, el perineu s’activa sense que en siguem conscients.
El sòl pelvià també garanteix el bon funcionament del sistema urinari i fecal. És el responsable de l’obertura i el tancament de la bufeta i l’anus. A més, un perineu tonificat ajuda a intensificar les sensacions durant les relacions sexuals.
Per totes aquestes raons, és essencial enfortir el perineu !
Per què s’afluixa el perineu ?
El cos de la dona experimenta una sèrie de canvis biològics al llarg de la vida: embaràs, part i menopausa. Aquests esdeveniments provoquen gradualment una pèrdua de to al perineu.
Certs factors relacionats amb l’estil de vida també augmenten la laxitud del perineu:
- Esports d’alt impacte (córrer, muntar a cavall, saltar a la corda, etc.).
- Variacions de pes.
- Transport de càrregues pesants.
- Fum.
- Prendre determinats fàrmacs (antidepressius).
Quan està sobrecarregada, la zona pelviana ja no és capaç de complir la seva funció. Això pot provocar problemes urinaris o anals, com ara incontinència, pèrdues per esforç, incontinència anal, bufeta hiperactiva o sensació de pesadesa.
Si es presenten aquests símptomes, és el moment de reeducar el perineu amb un professional sanitari.
Per què cal reeducar el perineu?
Sovint es pensa que només cal reeducar el perineu quan apareixen els símptomes. Però és perfectament possible consultar un professional de la salut com a mesura preventiva.
Evitar la incontinència urinària
Pots consultar un fisioterapeuta o una llevadora després del part o quan sentis la necessitat. Plegues les cames quan esternudes? Si la resposta és afirmativa, és bo tonificar els lligaments que envolten la bufeta.
Prevenció del prolapse genital
Aproximadament el 40% de les dones de més de 45 anys patiran un prolapse genital al llarg de la seva vida, és a dir, un lliscament d’un o diversos òrgans pelvians cap a la vagina. La reeducació enfortirà els músculs perineals i frenarà la progressió del prolapse.
Recuperar el plaer sexual
La contracció del perineu intensifica les sensacions de plaer durant les relacions sexuals. Les sessions de reeducació en restauren el to. El pacient també aprèn a contraure i relaxar conscientment el perineu per augmentar la superfície de contacte durant el coit.
2. Reeducació del perineu: mètodes clàssics
Reeducació manual del perineu
La reeducació manual la fa un fisioterapeuta o una llevadora. Durant la sessió, amb el consentiment previ, l’operador du a terme tactes vaginals. Aquest procediment mèdic té per objecte avaluar la qualitat de la contracció muscular a aquesta zona. En alguns casos, una relaxació excessiva del perineu fa gairebé impossible el control.
En funció del diagnòstic, el professional sanitari fa diversos moviments. Utilitza els dits per apuntar als músculs del perineu i fa diverses estimulacions: estiraments, massatges, resistència, etc.
El mètode manual pot ser útil al principi del procés de reeducació, perquè permet a les pacients prendre consciència del cos. Tot i això, algunes pacients experimenten malestar o fins i tot incomoditat en pensar en el contacte vaginal. En aquests casos, es poden utilitzar altres formes d’ajuda.
Rehabilitació amb sonda vaginal: electroestimulació perineal
Algunes dones poden perdre la capacitat de contraure completament el perineu. L’electroestimulació és adequada en aquests casos, ja que no depèn de la contracció voluntària dels músculs del sòl pelvià. En aquest sistema, els músculs s’estimulen mitjançant contraccions passives generades per una sonda col·locada a la vagina. Els elèctrodes envien impulsos lluminosos que provoquen automàticament contraccions del perineu per tonificar-lo.
Aquesta forma de reeducació perineal no es recomana després del part pel risc de lesions nervioses en aquestes dones. Tot i això, està indicada per a problemes d’incontinència urinària.
El mètode d’electroestimulació torna passiva a la dona. No utilitza voluntàriament els músculs pelvians. Davant d’aquesta situació, quines altres solucions es poden plantejar?
El mètode de bioretroalimentació
La bioretroalimentació situa la dona al centre del seu procés de reeducació perineal. Aquest mètode se centra en l’aprenentatge de la contracció voluntària del sòl pelvià.
Com l’electroestimulació, està supervisada per un professional sanitari. Un cop més, es tracta d’introduir una sonda a la vagina de la dona. Tot i això, l’objectiu d’aquesta tècnica és ajudar les pacients a controlar millor el seu perineu. Les pacients són conscients de la intensitat i la durada de les contraccions.
Com funciona la bioretroalimentació? Els sensors integrats a la sonda estan connectats a una pantalla que proporciona informació en temps real sobre les contraccions i relaxacions. Com en un videojoc, la pacient pot controlar les seves accions a través dels sensors, que us indiquen si les contraccions corresponen a les indicacions donades. Per exemple: contraure el perineu durant 10 segons, deixar anar i contraure a intervals regulars, etc.
Aquest mètode és eficaç a llarg termini perquè permet a la dona prendre consciència del seu perineu i automatitzar-ne el to. Amb el temps, la dona podrà, fins i tot, fer exercicis d’hipopressió a casa.
3. Rehabilitació perineal no invasiva: PelviPower
Els mètodes de reeducació perineal acostumen a percebre’s com a invasius. Impliquen la intervenció directa d’un professional sanitari mitjançant procediments mèdics o l’ús de sondes vaginals.
Però sabies que és possible treballar els músculs pelvians sense despullar-se?
PelviPower ofereix una solució pensada per als qui se senten incòmodes amb aquests mètodes invasius o desitgen complementar-ne el tractament convencional. En funció de les necessitats (incontinència, rehabilitació postpart, vitalitat sexual, etc.), hi ha dos tipus de suport, supervisats per un fisioterapeuta o una llevadora.PelviPower propose une solution conçue pour celles (et ceux) qui pourraient ressentir une gêne face à ces méthodes intrusives ou qui souhaitent compléter leur suivi classique. En fonction de vos besoins (incontinence, rééducation post-partum, vitalité sexuelle…), il existe deux types d’accompagnements supervisés par un kinésithérapeute ou une sage-femme.
PelviTrainer-Biofeedback
Aquesta tècnica de reeducació no invasiva utilitza un sensor col·locat en contacte amb el sòl pelvià. Registra tots els canvis de pressió al perineu sense que hagis de desvestir-te. Només cal seure còmodament i contraure els músculs pelvians segons els exercicis proposats per l’aparell. Ja no cal una sonda vaginal.
Pelvi Power
Aquesta tècnica fa servir l’estimulació magnètica per tractar la incontinència. Tampoc en aquest cas cal desvestir-se. Pelvi Power administra estimulació muscular perifèrica repetitiva (EMPR) mitjançant impulsos magnètics. Aquests produeixen una despolarització dels nervis circumdants i desencadenen la contracció dels músculs pelvians. Aquest mètode tonifica el perineu i en millora la percepció.
PelviPower és una alternativa excel·lent per a les dones que desitgen una tècnica no invasiva. I la bona notícia és que les sessions només duren uns vint minuts.
En definitiva, el mètode de reeducació perineal més eficaç és el que s’adapta millor a les teves necessitats. Tenint en compte la teva patologia i les teves sensacions, escull el que et faci sentir còmoda.
El perineu té un paper fonamental en el benestar de la dona. Un múscul tonificat contribueix a una millor qualitat de vida. Us aconsellem que adoptis un enfocament preventiu. Per evitar els símptomes associats a la relaxació del perineu, pots contraure’l en tossir o en transportar càrregues pesants, per exemple.
Pelvii ofereix una alternativa no invasiva apta per a totes les dones. Si vols protegir la teva salut, no dubtis a visitar un dels nostres centres Pelvii.
Posa’t còmode, Pelvii s’encarrega de tot !
La solució sostenible per reeducar el perineu i recuperar-ne la vitalitat.